Drogpolicy Skellefteå AIK cykel
- Att inga alkoholdrycker eller andra droger ska förekomma bland vare sig ledare eller
aktiva i samband med idrottsverksamhet för barn och ungdomar -
t ex under träningsläger och tävlingar eller resor till och från dessa.
- Att vi i sponsorsammanhang avstår från sådana åtaganden som kan uppmuntra eller på annat sätt leda till ökad alkoholkonsumtion och tobakskonsumtion.
- Att vi är medvetna om att allmänhet och media ställer större krav på oss än på gemene man när det gäller förhållandet till alkohol och droger. Det innebär att eller enskilda idrottsföreträdare under resor, vid officiella uppdrag etc är medvetna om att de representerar föreningen och uppträder därefter.
- Att ledare och aktiva blir medvetna om tobakens och snusets negativa inverkan på individ och miljö och därmed arbetar för att konsumtionen minskar.
Doping
Sedan lång tid tillbaka är det förbjudet med doping inom idrotten. Argumenten för det är många men kan sammanfattas i fyra punkter:
- Det är fusk att dopa sig. En känsla för ärlighet och rent spel ligger i idrottens natur. Det är meningslöst att tävla om inte alla följer gemensamt uppsatta regler. Inget bruk är så värdefullt att bruk av dopingmedel kan försvaras.
- Det är farligt att dopa sig. Det strider mot medicinsk etik och är förenat med stora hälsorisker för individen.
- Det skadar idrottsrörelsens trovärdighet. Doping utgör därigenom ett allvarligt hot mot idrotten som ungdomsorganisation och folkrörelse.
- Det kan vara olagligt att dopa sig. Att hantera eller inta förbjudna preparat är enligt svensk lag förbjudet och kan ge upp till fyra års fängelse.
Eftersom vi är anslutna till Svenska cykelförbundet, Svenska skridskoförbundet och Riksidrottsförbundet följer vi deras regelverk.
I vårat eget antidopingarbete informerar vi våra medlemmar regelbundet speciellt ungdomar för att förebygga doping. På SCF hemsida http://www.scf.se/ finns material att använda i antidopingarbetet samt regler angående doping.